Veltlínske zelené z Perly: výnimočné víno rôznych vôní a chutí

Veltlínske zelené je najviac pestovanou bielou odrodou v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Hoci veltlíny pochádzajú pôvodne z Rakúska, darí sa im takmer v celej strednej Európe a v rámci Slovenska najviac v našom chotári pod Malými Karpatmi.

Veltlínske zelené je stredne skoro dozrievajúca odroda. Čas jeho zberu nastáva väčšinou koncom septembra, prípadne začiatkom októbra. Záleží to aj od vývoja počasia počas jesene a optimálnej zrelosti hrozna. Veltlíny vedia očariť svojou vôňou v tónoch mandlí, bieleho korenia či ovocnými tónmi. Ich chuť je väčšinou ovocná. V závislosti od pôdneho profilu vinohradu však často prechádza až do minerálneho charakteru.

Vinohradníci vo vinici Noviny

Obr. 1: Náš tím vo vinici Noviny, ktorý sa s láskou stará o naše krásne vinohrady

Odroda, ktorá u nás našla svoj domov

Vinohradnícke mesto Modra, známe pestovaním viniča dlhé generácie vinárskych rodov, je známe aj vďaka svojej typickej odrode, ktorou je práve Veltlínske zelené. Aj Karpatská perla zveľaďuje v Modre vinice v honoch Noviny, Ingle a aj v mladej vinici Šajby, ktoré sú rodiskom našich veltlínov. Zaujímavosťou je, že každá z týchto viníc má rozličný terroir – zloženie pôdy, polohu či dokonca vlastnú mikroklímu. Vďaka tejto rôznorodosti polôh a ich podloží nájdete v našej ponuke viacero veltlínov s úplne odlišným prejavom.

V našej rodinnej vinici Noviny v Modre hospodári už takmer piata generácia. Vinohrad spoznáte už z diaľky vďaka jeho dominante, viac ako 100-ročnej čerešni, ktorú posadila ešte prababka Ladislava Šeba.

Na ploche štyroch hektárov máme vysadené Veltlínske zelené, ktoré tu našlo svoj ideálny domov – zvetranú žulu s kameňmi zo žuly a kremeňa. Starý, takmer 40-ročný vinič má hlboké korene, vďaka ktorým vie do seba dostať všetky minerály z pôdy. Vinohrad obrábame 5 rokov v bio režime a víno, ktoré z neho vyrábame už 3 roky, fermentuje spontánne, bez použitia komerčných kvasiniek. Výsledkom je krásne plné Veltlínske zelené, jemne korenisté a minerálne. 

Veltlínske zelené vo vinici Noviny

Obr. 2: Zber Veltlínskeho zeleného na Novinách

Veltlínske zelené 2020 z Novín

Ochutnajte našu poslednú perlu ročníka 2020, Veltlínske zelené z Novín, ktoré vás ohúri šťavnatosťou, umocnenou vyzrievaním v agátovom sude. Jeho ovocná vôňa a plná živá chuť sa budú dobre kombinovať s jedlami so smotanovými omáčkami.

Veltlínske zelené 2019 z Novín

V top kondícii je aj jeho starší brat, Veltlínske zelené 2019 z Novín. Už jeho sýta zlatožltá farba napovedá o vyzretosti vína, ktoré je veľmi plné a harmonické. Vaše zmysly omámi typická korenistosť, ale aj príjemná ovocnosť. Ročník 2019, ako aj 6-mesačné vyzrievanie v agátovom sude ho predurčuje na dlhý život vo fľaši, a teda aj prípadnú archiváciu. Najviac si ho vychutnáte v kombinácii s kuracím alebo jahňacím mäsom.

Veltlínske zelené 2020, Ingle

Z vinice Ingle na úpätí Malých Karpát nad Modrou pochádza aj ďalšie Veltlínske zelené ročníka 2020. Jedinečný terroir slnečnej terasy na juhovýchodných malokarpatských svahoch umocňuje žulové podložie, ktoré dokáže akumulovať teplo.

Toto Veltlínske zelené vzniklo spontánnou fermentáciou a metódou sur lie a vie očariť peknou mineralitou. Na nose ovplýva odrodovým ovocno-korenistým buketom so stopami citrusov a bieleho korenia. Ležanie na jemných kvasničných kaloch mu dodalo nasládlý pocit na jazyku. Najlepšie sa víno snúbi s jedlami z hydiny.

Výnimočné vína s archivačným potenciálom

Radi by sme vám dali do pozornosti aj naše ľadové víno Veltlínske zelené z výnimočného ročníka 2015. Toto prírodne sladké víno jantárovej farby si vás podmaní chuťou kandizovaného ovocia a karamelu. Pochádza zo šenkvickej vinice Kozara, kde zvykneme v dobrých ročníkoch nechávať zamrznuté bobuľky hrozna na ľadový zber. Oberajú sa v treskúcej zime v skorých ranných hodinách, aby sa podarilo vylisovať ešte zamrznuté hrozno.

Nie každý rok sa to podarí, čo záleží od ročníka. Naposledy sme ako ľadový zber oberali práve veltlín z Kozary, ročník 2020. Naše skúsenosti s odrodou Veltlínske zelené dokazujú, že je to veľmi všestranná odroda a dajú sa z nej dorobiť vína rôzneho charakteru – od ľahkých sviežich Jagnetov cez plné veltlíny vhodné na archiváciu až po sladké ľadové vína.

Čerešničkou nášho vinárstva je úsmevná príhoda z minulosti, keď sa jeden z našich zamestnancov pozabudol a „odložil“ v sklade dve palety veltlínov, ktoré sa našli až neskôr. Výsledkom je dnes archívne víno ročníka 1999, ktoré odpočíva v našom archíve. Občas ho vytiahneme ako kuriozitu a zaujímavosť, ktorá potvrdzuje, že aj biele slovenské vína môžu mať výnimočný archivačný potenciál. Toto víno sa zatiaľ drží v dobrom stave a možno ho v našom archíve ochutnáte raz aj vy.

Darček za výhodnú cenu

Ak chcete ochutnať spomínané tri veltlíny z Perly: Veltlínske zelené 2020 a 2019 z Novín, Veltlínske zelené 2020 z Inglov, môžete využiť našu ponuku a kúpiť si všetky tri vína v darčekovom balení. K vínam získate zdarma tašku z organickej bavlny s motívom našich vinohradov.

Set veltlínov

Chcem si kúpiť vínny set



Don´t miss the best of KARPATSKA PERLA and subscribe to newsletter:


Karpatska perla

Are you over 18 years old?

yes  |  no

This site uses cookies. By using this site you agree to this. More informations