Zhodnotenie ročníka 2019

Začiatok roka 2019 začal obdobím vegetačného kľudu. Zima bola priemerná, nie veľmi studená, na čo si už v rámci posledných rokov začíname zvykať. Priemerné teploty za mesiace január a február sa pohybovali na úrovni 1,7 °C. Úhrn zrážok bol cca 80 mm a väčšia časť zrážok sa vyskytla v januári. Začiatok vegetačného obdobia bol poznačený rozmarmi počasia. Apríl bol slnečnejší s teplotami nad 20 °C a nižšími zrážkami, kedy začal vinič aj rašiť, čo naznačovalo opäť skorý nástup vegetácie tak ako v roku 2018. Všetko však zmenil upršaný (108 mm) a výrazne chladnejší máj, ktorý zabrzdil skorý nástup vegetácie a ovplyvnil aj výslednú úrodu. V tomto mesiaci sa vyskytli aj obávané jarné mrazy.

Keďže už niekoľko rokov splupracujeme pri obrábaní vinohradov s biológom Brunom Gábelom a snažíme sa o najprirodzenejšie metódy, nepoužívame herbicídy, ani insekticídy, v máji 2019 sme sa rozhodli obrábať naše vinohrady s použitím NDM látok a dodatočnej pomoci síry a medi v niekoľkonásobne nižších dávkach ako sa odporúča v bioprodukcii. Napriek risku obrábania vinohradov v tomto režime nám vývoj počasia prial a výskyt chorôb sme udržali vo veľmi dobrom stave. 

Suchý vrch

Za mesiace jún, júl, august napadlo spolu 158 mm zrážok, ktoré boli sústredené do silných a krátko trvajúcich dažďov. Ďalší priebeh vegetácie sa niesol v duchu slnečného a suchého počasia. Toto počasie vydržalo aj počas zberu, kedy však bola úroda hrozna nižšia, ale zato kvalita hrozna, jeho zdravotný stav a pomer cukrov a kyselín v hrozne bol na vysokej úrovni.

Zber hrozna sme odštartovali koncom augusta 2019 odrodou Muškát moravský a v druhom septembrovom týždni sme pokračovali odrodami Müller-Thurgau a Sauvignon. Počasie nám prialo, ručne oberané hrozno prichádzalo do lisovne so skvelými parametrami vo vynikajúcej fyziologickej zrelosti. Tešil nás hlavne vyvážený pomer kyselín, zdravotný stavy a tým pádom voľnosť pri voľbe technologických postupov.

Muškát

Zber

Novinkou pri spracovaní v roku 2019 bola úplná náhrada číriacich živočíšnych prípravkov rastlinnými, čím naše vína ročníka 2019 spadajú do kategórie VEGAN. Takisto po minuloročných pozitívnych skúsenostiach podložených spoluprácou s STU v Bratislave sme hrozno Veltlínske zelené z vinohradov Ingle a Noviny nechali fermentovať v spontánnom režime bez pridania selektívnych kmeňov kvasiniek. Vína ako Rizling rýnsky a Veltlínske zelené nám ešte teraz zrejú vo veľkých dubových sudoch, aby sme maximálne rozvinuli potenciál ročníka 2019.

Veltlín

Biele vína tohto ročníka oplývajú sviežosťou, pevnosťou kyselín, nízkym pH a výrazným ovocným a florálnym charakterom. Sú harmonické a vyvážené. Suché ružové vína Frankovka modrá aj Cabernet Sauvignon obdobne pôsobia expresívne a sviežo s krásnymi šťavnatými kyselinami. U polosladkého ružového vína Cabernet Sauvignon je to nádherná harmónia kyselín so zvyškovým cukrom. Kto bol trpezlivý a počkal na to, že kyseliny u červených vín klesli počas času zberu hrozna, dosiahol veľmi pekné červené vína. Tu by sme radi vyzdvihli odrodu Pinot Noir, ktorá z roka na rok ukazuje čoraz väčší potenciál na sprašovom podloží nášho vinohradu Suchý vrch.

Zber

Z ročníka 2019 máme momentálne v predaji 6 pekných vín, ktoré si môžete objednať spolu ako vínny set. Radi sa podelíme o vínny zážitok, ktorý vám priblíži ročník 2019.

Objednať set


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií