Vinica Nad Polankou a jej Frankovka

Vištuk. Vinohrad Nad Polankou. Frankovku modrú sme vo Vištuku vo vinohrade Nad Polankou vysadili v roku 2017 na ploche 3 ha. Rozhodnutie vysadiť práve modrú odrodu vo vinohradoch, padlo aj preto, že sme chceli využiť sprašové podložie s vyšším obsahom vápenca, ktoré dáva vínu predovšetkým jeho ovocný charakter. Potom už prirodzene prišla ďalšia výsadba v roku 2021, kedy sme v tejto vinici vysadili odrodu Dunaj, a tým sme ucelili 10 ha vinoharadu Nad Polankou a dali mu "modrý charakter".  

Vinica je veterná, slnečná a možno práve veternosť nás pri výsadbe usmernila k tomu, aby sme vedenie riadkov vinice viedli po vetre. 

Práve teraz v polovici júna už vinica opäť začína hrať farbami. Sú to farby vinohradu, ale aj bylín - miešanky, ktorú v súčasnosti vysádzame do všetkých naších viníc. Táto miešanka slúži na to, aby pracovala s pôdou, aby ju nadľahčila a zabezpečila lepší prienik dažďovej vody. Je zložená z horčice, facélie, ďateliny, viky, reďkvy olejnej, ktoré napomáhajú režimu dažďa vo vinohrade. 

A ako sa má vinohrad a budúce hrozno? Aktuálne sme vo vegetačnom období pred kvetom a očakávame, že vinica začne naplno kvitnúť už v najbližších dňoch, keďže sa po výdatných dažďoch, ktoré sa striedali prvých 10 júnových dní, konečne vyčasilo a slnko začína prebúdzať kvetenstvo. 

Zaujímavosťou je, že aj táto vinica je už štvrtý rok ošetrovaná v bio režime. 10 hektárov v modrom šate na jednej ploche takto dostáva svoju novú podobu. Veď už aj panenská úroda Frankovky modrej z roku 2019 nám priniesla pekné svieže a ovocné červené víno Frankovku modrú, ktorého charakter tvorí práve táto vinica, jej pôda, poloha a ľudská práca.


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií