Perly sa rodia vo vinohrade

/ Tento článok je prevzatý z denníka PRAVDA a bol publikovaný dňa 2.6.2023 /

Denne čelíme slovu bio. Kde sa končí marketing a kde sa začína poctivá výroba biopotravín a bionápojov rešpektujúca prirodzené procesy odohrávajúce sa v prírode? „Tam, kde napríklad ekologické pestovanie hrozna a následne biovýroba vína nie je iba trendom, ale aj životným poslaním vinohradníka a vinára, ktorý sa rozhodne ísť touto cestou," hovorí Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla.

Ekologizácia a biovýroba vína sa stali v podaní Šebovcov prirodzenou reakciou na zmeny, ktoré sa odohrali v poľnohospodárstve 20. storočia, z ktorého sa postupne stalo priemyselné odvetvie.

„Prežili sme storočie chémie, začnime hospodáriť zodpovedne voči prírode, nech môžeme 21. storočie nazvať storočím čistého svedomia. Žime a gazdujme tak, aby mohli žiť aj ostatní,“ vyjadril podstatu novej filozofie zodpovedného hospodárenia na pôde včelár Pavel Fiľo.

Tohto konceptu čistého svedomia voči prírode, súčasťou ktorej sme aj my ľudia, sa pridŕža aj vinohradníctvo a vinárstvo Karpatská perla. Keď Šebovci všetko dôkladne zvážili a pripravili, začali v roku 2019 obrábať a ošetrovať vinice na celej výmere ekologicky.

„Ubehli štyri roky prerodu vinohradov a sme na najlepšej ceste úspešne dokončiť aj certifikáciu biovýroby vína,“ dopĺňa manžela Margita Šebová a dodáva: „V Karpatskej perle žijeme v spojení s prírodou, riadime sa heslom – Perly sa rodia vo vinohrade.“

Prvé pokusy

Už od roku 2014 skúšali v Karpatskej perle pestovanie hrozna v bio režime na vinici Noviny s rozlohou 4 hektáre. Postupne všetky vinohrady prešli do konverzie na bio – Suchý vrch, Noviny, Kramáre, Ingle, Plešiny, Skalka, Staré hory, Kalvária, Obrperky, Plázle, Šajby. Vinič ošetrujú kontaktnými bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov a pesticídov. Namiesto tvrdej chémie sa využívajú látky, ktoré poskytuje na likvidáciu škodcov a chorôb sama príroda, aby nastolila rovnováhu v spoločenstve rastlín a živočíchov.

Ekologický neznamená popieranie moderných technológií. Práve naopak, ony umožňujú vinohradníkovi byť ešte ekologickejším. Na ochranu používajú v Karpatskej perle moderné postrekovače s rekuperáciou a minimálnym úletom postrekov. Je to efektívne a tým aj maximálne šetrné voči životnému prostrediu.

Pôdu vo viniciach obrábajú iba mechanicky. Medziradia sú zelené, rastie v nich pestrá kombinácia bylín, ktorá prospieva pôde ako z hľadiska výživy, zlepšovania jej štruktúry či zadržiavania vlahy. Nehovoriac o tom, že prirodzený zelený koberec sa stáva domovom hmyzu. Samozrejmosťou je častá a trpezlivá fyzická kontrola vinice v každom období rastu, lebo čím skôr sa zachytia odchýlky vo vývoji, tým skôr a účinnejšie možno na ne reagovať.

Inovácie

Karpatská perla využíva aj nové technické monitorovacie zariadenia poskytujúce prehľad o tom, čo sa deje vo viniciach. Umožňujú to 4 meteostanice, ktoré sú nainštalované podľa charakteru jednotlivých lokalít.

„Dáta z meteostaníc spolu so signalizáciou podľa systému Vitiport nám určujú optimálne termíny ošetrenia viníc,“ vysvetľuje Ladislav Šebo. „Na základe získaných údajov vieme, kedy príde najvyšší tlak chorôb vo vinohradoch, čo umožňuje zasiahnuť v pravom momente,“ dodáva.

Hrozno i víno s BIO certifikáciou

Veľké úsilie aj investície do ekologizácie vinohradov vytvorili podmienky na to, aby v roku 2023 mohlo vinárstvo dokončiť aj biocertifikáci­u vín.

„Keď ju získame, potom budeme môcť uviesť na etikete nielen to, že hrozno pochádza z bioprodukcie, ale aj víno má označenie bio,“ zdôrazňuje Margita Šebová. Vysvetlila, že ide o dlhý a náročný proces, ktorý precízne stanovuje legislatíva, ale s nárokmi na ekologizáciu si poradili. „Stali sme sa precíznejšími a ohľaduplnejšími voči vinohradu a vínu, ešte viac než predtým si uvedomujeme, že ide o živý organizmus, ktorý citlivo reaguje na akúkoľvek zmenu,“ hovorí Margita Šebová.

Už niekoľko rokov vo vinárstve Karpatská perla vyrábajú vína spontánnou fermentáciou. Ako to vyzerá v praxi?

„Hrozno oberáme ručne a spracovávame ho maximálne šetrne. Pri spracovaní hrozno macerujeme. V pivnici iba dokončíme tvorbu vín s čo najmenšími zásahmi. Využívame prírodné postupy, ako je dlhšie ležanie vína na kaloch a miešanie bez pridania síry. Takto sme vyrobili vína Veltlínske zelené Ingle 2022 a Veltlínske zelené Noviny 2022,“ objasní vinár Ladislav Šebo.

Vraví sa, že víno je skvapalnené umenie s koncentrátom optimizmu, dobrej nálady a zdravia.

„Do vína sme pretransformovali krásu Malých Karpát a rovnako ozdravujúcu silu prírody z čistých, chémiou nepoškvrnených vinohradov. Ponúkame vína také, ako ich stvorila slovenská príroda. Vzhľadom na pestrosť polôh, mikroklímu jednotlivých honov, ich rozličné geologické podložie a pestrosť pôd získavame vína s originálnym aromaticko–chuťovým profilom. Sú naozaj obrazom rozmanitostí, ktoré vie pripraviť príroda, ktorej sa človek zbytočne nemieša do remesla,“ dopĺňa svojho manžela Margita Šebová.

Vráťme sa ešte k včelárovi Pavlovi Fiľovi, presvedčenému zástancovi ekologického hospodárenia na pôde. Fiľo vraví, aby sme si spomenuli na výrok z biblie – „nespúšťaj sa z cesty kvôli chodníku“. Žiaľ, my už dávno kráčame po chodníku. Z toho chodníka sa budeme musieť vrátiť na normálnu cestu, ktorou je prirodzené organické poľnohospodárstvo. Ak chceme zdravo žiť, musíme odolať tlaku nadnárodných spoločností, ktoré nahovárajú ľuďom, že jedine chemizáciou sa dá vyrobiť jedlo pre všetkých obyvateľov zeme. Treba sa vrátiť k prirodzenému – organickému poľnohospodárstvu, k živým potravinám. Karpatská perla také vyrába.

 


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií