Sme BIO

Sme bio. Áno, ročník 2023 našich vín a hroznových muštov bude iný. Bude to ročník, kedy uzrelo svetlo sveta naše prvé bio víno a náš prvý bio hroznový mušt. Prečo takáto voľba v čase, kedy zákazník vlastne stále rozmýšľa či nekúpiť radšej víno za 4 eura a potešiť tým svojich blízkych a rodinu? Prečo urobí vinárstvo so svojou 30-ročnou históriou takto „vážne“ rozhodnutie a podujme sa zrazu ísť náročnejšou cestou?

Nič nezačalo len tak. Naša myšlienka bola začať postupne obnovovať pôdu, na ktorej sú vysadené naše vinohrady. Prečistiť ju od chemických nánosov, ktoré dostala ešte v časoch minulého štátneho režimu. Chceli sme obnoviť jej prirodzenú plodnosť.

Preto sme sa v roku 2014 rozhodli začať robiť bio pokusy na menšej ploche viníc, aby sme zistili, ako pôda zareaguje a či aj my zvládneme túto vyzvu. Funguje to. Postreky, ktoré sme začali vo viniciach používať a ktoré sú akceptovateľné aj pri biologickom poľnohospodárstve, nám vinič ochránili pred chorobami.

A navyše, počas náročnejších rokov pri tlaku chorôb na vinič sme zistili, že ak začneme o vinič dbať a sledovať ho ešte v čase pred potenciálnym vypuknutím choroby a použijeme v týchto situáciách bio prípravky proti chorobám, docielime jeho lepšiu ochranu. Na druhej strane sme museli byť nároční pri ručných prácach, vinohrad musel byť vzorne obrobený. Začali sme inak pracovať s pôdou, aby sme ju obohatili o živiny. Znamenalo to minimum úhora a výsev bylín.

9 rokov skúšania a sledovania vlastností viniča prinieslo svoje ovocie. Keď vinič prijal, že sa o neho začíname starať iným spôsobom a my sme sa presvedčili, že je to správna cesta, rozhodli sme sa osvojiť si bio prístup aj v našej pivnici.  

Našim mottom bolo, nič do vína nepridávať, nič z neho neuberať. Takto spracovávame naše vína už od ročníka 2022. Roky 2022 a 2023 boli náročné, odskúšali sme svoju trpezlivosť, vedomosti a dlhoročné skúsenosti. Vyšlo to. Preto sme mohli už pri ročníku 2023 žiadať o bio certifikáciu.

Aktuálne máme bio certifikát na biely hroznový mušt BOBULO 2023 a na 4 biele a ružové vína (naša ružová Frankovka modrá 2023 je už dokonca aj v predaji). A čo bude ďalej? Veríme, že aj ďalšie vína, ktoré sa čo chvíľa nafľašujú, dostanú svoju pečať v podobe zeleného bio lístka. 

Držte nám na tejto ceste palce!


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií