Jar vo vinohrade Noviny

Jar vo vinohrade Noviny

Čerešňa je už v plnom kvete a my sa tešíme na ďalší rok, ktorý nám vinohrad Noviny prinesie.

Čerešňa v kvete

Možno pre tých, ktorí nevedia, čo všetko skrýva vinohrad Noviny, by sme radi napísali o ňom pár riadkov. Tento vinohrad bol vysadený v 80-tich rokoch minulého storočia. Tvorí spolu 4 ucelené hektáre s odrodou Veltlínske zelené. A v neposlednom rade je preň charakteristická 103 ročná čerešňa, ktorú vysadila prababka Laca Šeba a ktorá nás učí, že tradícia je darom, o ktorý sa máme starať.

Vinohrad leží na podloží zvretralej žule. Je to typ pôdy, ktorá pred mnohými rokmi vznikla prechodom od žuly po spraš z masívu pohoria Malé Karpaty. Je to akýsi prechod od malokarpatskej žuly po malokarpatskú spraš, keďže v pôde možno nájsť horniny ako sú žula, kremeň, íl a vápenec. Táto pôda dáva vínu tóny ovocnosti a korenistosti.                          

Vinohrad

V roku 2014 sme sa na Novinách, ako v našom prvom vinohrade, rozhodli začať obrábať vinicu s použitím NDM látok a dodatočnej pomoci síry a medi v niekoľkonásobne nižších dávkach ako sa odporúča v bioprodukcii. Napriek risku obrábania vinohradu v tomto režime, sa nám niekoľkoročná snaha vyplatila a podarilo sa nám udržať výskyt možných chorôb vo veľmi dobrom stave a každý rok vyrobiť z tohto vinohradu pekné suché víno Veltlínske zelené.

Vinohrad 2

Od roku 2019 víno z tohto vinohradu vyrábame spontánnou fermentáciou, t.j. používame šetrný a maximálne prirodzený prístup pri výrobe vína. Nechávame vinicu aby sa sama prejavila vo víne. Aj pre toto sme sa rozhodli dať si urobiť rozbory listov, kôry aj hrozna a podarilo sa nám nájsť ušľachtilé kvasinky, vďaka ktorým je zabezpečená funkčnosť spontánnej fermentácie bez pridania kvasiniek čistých kultúr.

Víno z vinohradu Noviny vždy príjemne prekvapí svojou korenistosťou, plnou ovocnou chuťou s jemným nádychom tropického ovocia. Má zaujímavý archivačný potenciál, preto si ho radi pripomíname aj pri degustácií starších ročníkov. Je predsa zaujímavé vedieť, či práca vinohradníka a vinára, ako aj terroir a charakter vinohradu dožičili starším ročníkom!

Čerešňa vo vinohrade


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií