Aký bude ročník 2023?

September nám priniesol veľa slnečných a nadpriemerne teplých dní. Bolo to samozrejme dobré pre dozrievajúce hrozno, avšak takéto neobyčajné teplo, na ktoré nie sme zvyknutí v tomto ročnom období, nám urobilo aj vrásky na tvári, keďže hrozno a jednotlivé odrody začali naraz dozrievať.

Čo robí v takom prípade vinohradník-vinár? Musí sa spoľahnúť na tím ľudí, ktorých má a keď je treba, obrať a spracovať denne aj viac hrozna, ako si pôvodne naplánoval. Každá ruka priložená k dielu sa ráta a ak je rúk málo, pomôže aj technika, ako to bolo aj v našom vinárstve túto jeseň. Skúsili sme pomoc kombajnu pri zbere hrozna a boli sme s ním spokojní.

Hrozno sa postupne oberalo, pivnica "makala" a spracúvala hrozno ostošesť.. a aký bude celkový výsledok tohto ročníka? Úroda je vo všeobecnosti nižšia ako býva v priemerných rokoch, ale hrozno sa zdá byť pekne cukornaté, hoci kde-tam má nižšiu kyselinu ako by si sme si želali.

Je koniec októbra, hrozno tohto ročníka 2023 je už obraté, aj posledná bobuľka sladkého Aureliusu s ušľachtilou plesňou. No stále je všetko otvorené. Kvalita hrozna, jeho prekvasenie a um jeho spracovania nám až neskôr ukážu konečnú podobu tohto ročníka, ktorému dominovala nálada babieho leta.

Ale jedno vieme naisto, ročník 2023 bude prvýkrát v histórii nášho vinárstva ročníkom, kedy bude časť našich vín niesť označenie BIO. Hrozno v BIO kvalite sme už dopestovali počas niekoľkých rokov, ale víno vyrobené v BIO režime uzrie svetlo sveta až teraz. Pretože až teraz sme dorástli k tomu, aby sme všetky naše skúseností a vedomosti pretavili do poctivého slovenského BIO vína.


Karpatská perla
 

Nezmeškajte to najlepšie z KARPATSKEJ PERLY a prihláste sa na odber noviniek:


Odoberaním newslettru súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Karpatska perla

Máte viac ako 18 rokov?

áno  |  nie

Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií